Tips på presenter till barn

Att köpa presenter till barn i lägre åldrar kan ofta vara en utmaning, men ett bra tips är att kolla med föräldrarna vad barnet behöver eller tycker om att leka med. Här kommer du också få några förslag.

0-6 månader

Till barn i den här åldern är det relativt lätt att komma på bra presenter att ge bort och allra helst om det är föräldrarnas första barn. Kläder är något som alltid uppskattas av förstagångsföräldrar eftersom de inte alltid har någon att ärva kläder från. Det finns så klart en massa roliga leksaker för barn i den här åldern, men då är det viktigt att du tänker på att leksaken till exempel inte har några vassa kanter.

6 månader-1 år

I den här åldern har barnen börjat upptäcka hur roliga leksaker kan vara och utbudet på leksaker blir bara större och större. Samtidigt utsätts leksakerna för en ganska omild behandling och därför är det bra att använda sig av rejäla hållbara leksaker, förslagsvis av trä. Rullande leksaker är något som barn i den här åldern tycker är roligt och du hittar dessa i olika utföranden.

1-2 år

Barn i den här åldern tycker om att göra saker som mamma och pappa gör och därför kan du till exempel köpa ett leksakskök med olika tillbehör. En bultbräda är en leksak som barn tycker är väldigt rolig och dessa finns i flera olika utföranden. De här barnen har även börjat utveckla sitt språk och då kan en leksakstelefon vara en bra present.

2-3 år

Nu börjar barnet hitta favoritleksaker och det blir lite lättare att få tips om vad du kan ge bort i present. Bil- och tågbanor är något som brukar vara en favorit hos pojkar, men även leksaksverktyg för att de ska kunna hjälpa pappa i garaget. Flickor leker gärna med dockor och då kan du köpa en söt dockvagn med olika tillbehör.

Leksaksmarknaden blir bara större och större och på grund av det kan det kännas svårt att veta vad du ska välja. Det viktigaste är att du köper leksaker som passar barnets ålder så att det inte händer en olycka. Fler tips om vad som passar vilken ålder finner du på Vårdguiden.

Att tänka på

Kom ihåg att alltid köpa leksaker som är CE-märkte. Det betyder att de uppfyller EU: s säkerhet- och miljökrav. De har blivit testade och undersökts noga så de inte innehåller några gifta ämnen.

Och visste kan man köpa utanför åldersgränsen, det hela handlar om att lära känna vad barnet gillar att leka med. Se dock upp med att ge barn för små leksaker som kan de kan råka svälja. Små barn använder munnen lika mycket som händerna för att lära känna sin omgivning så se upp med vad de får tag på.