Dela hobbyn eller fritidsintresset med barnen

Barn är i regel väldigt intresserad av vad deras föräldrar väljer att spendera sin fritid med. Vare sig man har en riktig hobby eller bara något man gillar göra på fritiden kan detta vara något man kan överväga att dela med barnen på ett eller annat sätt.

Huruvida de kommer att dela intresset får man ju aldrig veta om man inte introducerar det för dem. Vissa hobbys kan vara svår för unga barn att utöva eller ibland ens förstå sig på kan. Och det är självfallet en barriär för att de ska kunna dela detta intresse.

De flesta har säkert en ganska bra uppfattning om hur svårt en viss aktivitet kan vara för barn. Tillsammans med deras generella utveckling kan man säkert hitta ett tillfälle då det vore passande att låta dem vara delaktig. Tänk dock alltid på om någon del av detta kan vara farligt för barn på något sätt.

Vissa aktiviteter kan vara väldigt enkla för barn att ta sig in i. Pussel är ett klassiskt exempel och medan de pussel barnen har erfarenhet med inte riktigt kan jämföras med pussel för vuxna när det kommer till komplexitet, är det fortfarande enkelt för barn att förstå konceptet och vad målet är.

Spel är också ett intresse som många vuxna har idag och det kan vara allt från strategiska brädspel till actionfyllda tv-spel. Medan barn är väldigt snabb på att lära sig hantera en handkontroll till en konsol eller musen och tangentbordet till datorn, är det ofta mer utmanande att spela spel där strategi och annan tankeverksamhet krävs för att verkligen ta sig framåt. Sedan är det nog även fallet att många föräldrar i regel arbetar för att begränsa barnens spelade snarare än att riktigt uppmana det.

Fritidsaktiviteter utomhus kan vara den andra änden av spektrumet där färre barn är villig att spendera tid med trots uppmaning från föräldrarna. Men har man själv en hobby eller fritidsintresse som tar en utomhus kan det faktiskt bli enklare att uppmuntra aktivitet utomhus. Att föregå med gott exempel är med andra ord väldigt effektivt.