Barnets första cykel

När barnet får sin första cykel är det en av de viktigaste händelserna i barndomen. Förutom en trehjuling som barnet oftast kan börja cykla på i 1,5-årsåldern brukar det vara lagom att vänta till ungefär 5-6-årsåldern innan barnet är moget att få sin första riktiga cykel. Som förälder kan det kännas lite nervöst när det är dags att lära barnet cykla eftersom de vet hur mycket alla slår sig innan de har lärt sig tekniken.

Cykelfamilj

Ett par bra förslag på cykelmärken att börja med är Crescent och Scott. Det är märken av hög kvalitet med bra barnmodeller. Du kan bland annat köpa dem från Länna Sport.

Att tänka på när du köper cykel

NTF arbetar för en säker trafik och har en del tips att gå efter när du ska köpa barnets första cykel.

Det är bra om du tar med dig barnet för att ni ska kunna prova cykeln innan ni köper den.
För små barn är det viktigt att de kan nå ner till marken med båda fötterna samtidigt, men när de har kommit upp i skolåldern kan det räcka att de når ner med ena foten.

Köp en cykel med fotbroms om det är barnets första cykel. Det kräver mer av barnet att behöva använda handbroms.

Cykeln bör inte heller ha några växlar. Ett barn har fullt tillräckligt att göra med att enbart trampa, hålla balansen, styra och bromsa.

Cykeln måste vara utrustad med belysning samt reflexer både fram och bak. Reflexer ska även finnas på hjulsidorna.

Annat som ska finnas på cykeln är ett stöldmärkt lås, ringklocka och ett kedjeskydd.

När det väl är dags för barnet att även få handbroms på cykeln bör ni testa för att se om handtaget är rätt för barnets hand.

Köp en cykel utan stödhjul. Barnet får snabbt upp alltför höga farter och det förlitar sig för mycket på stödhjulen. Det leder bland annat till att de ofta lutar sig åt fel håll i kurvor. Ifall barnet inte kan hålla balansen på två hjul är det inte moget än och då är det bättre att vänta.